Masteroppgave i ombrukskartlegging

Helene uteksaminerte fra NTNU fra Bygg- og miljøteknikk i 2024, og skrev masteren «Erfaringer fra ombrukskartlegging i byggeprosjekter - Vurdering av dagens praksis» sammen med medstudent Sivert Lie Drøverud. 

Oppgaven baserer seg på kravet § 9-7 i TEK17 om at en ombrukskartlegging må gjennomføres ved søknadspliktige tiltak i boligblokker eller yrkesbygg over 100 m2.

Fig. 1: Livsløpet til et bygg og ombrukskartlegging satt i system. Illustrasjon: Grønn byggallianse

Oppgaven inkluderte en innhenting og analyse av ombrukskartleggingsrapporter fra prosjekter tilhørende Norges fem største kommuner. Studien ble supplert med intervjuer av ombrukskartleggere (RIM), fra ulike konsulenthus, og representanter fra de ulike kommunene for å undersøke interne krav og gjennomføring av slike ombrukskartlegginger.

Studien kom frem til at kravet ikke er tilstrekkelig for å faktisk tilrettelegge for ombruk. Kravet sier ingenting om at materialene som vurderes som ombrukbare skal brukes om igjen. Det er også varierende innhold i ombrukskartleggingsrapportene, som gjenspeiles i bakgrunnen og erfaringene til den enkelte kartlegger. Ombrukspotensial kan gå tapt ved manglende erfaringer til spesifikke materialer.

I tillegg er det vanskelig å kartlegge bak vegger, da det ofte er manglende informasjon fra bygging. Til slutt kreves det en holdningsendring i bransjen, da tanken om ombruk ofte tilknyttes store prosjektkostnader og vanskelig prosjektering, uten at det nødvendigvis er sannheten. 

Link til masteroppgaven: https://ntnuopen.ntnu.no/ntnu-xmlui/handle/11250/3157967

Forrige
Forrige

1570 m2 solceller er montert på taket av Galleri Oslo